Hamsterscaping

Wat is dat nou weer, hamsterscaping? Het lijkt wel wat op aquascaping, maar dan voor hamsters. Het is de
bedoeling om een natuurlijke kleine wereld te maken voor de hamster.  Hamsterscaping is bedacht
door Denise van Hamstery Pure Color. Hoe gaat dat precies in z'n werk?

 

Het is de bedoeling om een natuurlijke wereld te creëren, speciaal voor de hamster. Je begint met een aquarium van ten minste 80 cm lang waar je dikke lagen van verschillende bodembedekking in doet. Minstens 20 centimeter in  totaal. Hamsters leven van nature diep onder de grond en hebben dan hun eigen verschillende holletjes die aan elkaar gelinkt zijn met verschillende tunnels. Graven is dus voor een hamster heel belangrijk. Een dwerghamster in het wild loopt ruim 10 km per dag. Om dit in gevangenschap ook te kunnen realiseren maken we gebruik van een ruim verblijf (advies: minimaal 80x35 om te kunnen hamsterscapen) maar ook een loopwiel mag hier niet  in ontbreken. Een loopwiel voor een Russische Dwerghamster moet minimaal 16,5 cm groot zijn. Voor een Syrische hamster zelfs 27 cm! 

 

Het borstelen van een hamster kan wel eens lastig zijn, Het is ook zo'n klein beestje. Gelukkig is daar ook een andere oplossing voor, namelijk een zandbak! Door het rollen in chinchillazand kan de hamster zijn vacht schuren en daarmee zelf schoon houden. Ook kan de hamster zelf zijn nagels slijpen. Als volgende zorg je voor natuurlijke stukken hout of steen. Zodra de hamster daar overheen loopt houdt hij zelf zijn nagels kort. Als laatste voeg je een paar wilgentakken toe zodat de hamster kan knagen en je bent klaar!

 

Wist u dat:
> Hamsters liever graven dan klimmen?
> Een hamster wel 2 meter diep kan graven?
> Hamters geen diepte kunnen zien, en het daarom gevaarlijk is voor hamsters om te klimmen?
> Veel dierenwinkels verkeerde informatie geven over hamsters?

 

 

Onderstaande foto's zijn een voorbeeld van een inrichting. Hier zie je 'The shire' uit de LOTR en Hobbit- films.

Foto's zijn gebruikt met toestemming van Denise. http://www.hamsterypurecolour.nl/

Reactie schrijven

Commentaren: 0