De zwaan

Zwanen vind ik machtig mooie beesten. Zeker als je er voor op je hurken zit, met één hand de zwaan
over zijn vleugels aait en hij uit je andere hand aan het eten is. Hoe krijg je dat voor elkaar, vraag
je je af? Ik zal het vertellen.

 

Het gebeurde tijdens mijn stage op een kinderboerderij. De zwaan was eigendom van de kinderboerderij  maar had vaak uitstapjes naar het park. Een van mijn taken op de kinderboerderij was het voeren van de eenden en ganzen. Op een dag besloot de zwaan om weer terug te komen. Hij hoort bij de categorie watervogels, dus hij viel ook onder mijn hoede. Het was mijn doel om de vogels zo tam mogelijk te krijgen, een van de eenden kwam zelfs al bij mij op schoot zitten en sommige wilde eenden liepen onder mij door terwijl ik ze kon aaien. Nu is een zwaan heel wat groter en gevaarlijker dan een eend. Als je een zwaan boos maakt, kan hij met één klap van zijn vleugel je arm breken. Dus ik moest voorzichtig te werk gaan.

 

 

Foto; Tamme muskuseend Mona

kwam uit haarzelf bij mij op schoot zitten

 

De zwaan had al snel door wanneer en waar ik ging voeren. Dus op een dag stond meneer al 

klaar. Met zijn vleugels een beetje wijd in de dreig-stand. Ik heb hem genegeerd, ben naar mijn plekje gelopen en heb mijn ding gedaan. Af en toe voorzichtig een handje voer richting de zwaan gehouden. De tweede dag durfde hij al, heel erg snel en van grote afstand, uit mijn hand te eten. Dat ging niet zo fijn, dus ik moest  dichterbij komen.

 

Door hem vanaf de zijkant te benaderen, nooit voor hem te zitten, laag bij de grond te blijven en altijd voer bij mij te hebben, heb ik zijn vertrouwen gekregen. Hij herkende mijn stem, hij volgde mij als ik naar de andere kant van het meertje liep en hij vertrouwde mij, want hij hield zijn vleugels netjes bij hem. Ik was 6 maanden lang 4 dagen in de week met hem bezig en heb het natuurlijk langzaam opgebouwd. Nooit zal ik het moment vergeten dat ik in het gras zat met de eenden en ganzen, met een zwaan aan mijn zijde. 

 

>>Denk erom dat dit geen wilde zwaan was. Probeer dit niet zelf uit<<

 

Wist u dat:
> Een zwanenpaar elkaar altijd trouw blijft?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0