De zwaan

Zwanen vind ik machtig mooie beesten. Zeker als je er voor op je hurken zit, met één hand de zwaan
over zijn vleugels aait en hij uit je andere hand aan het eten is. Hoe krijg je dat voor elkaar, vraag
je je af? Ik zal het vertellen.

 

Het gebeurde tijdens mijn stage op een kinderboerderij. De zwaan was eigendom van de kinderboerderij  maar had vaak uitstapjes naar het park. Een van mijn taken op de kinderboerderij was het voeren van de eenden en ganzen. Op een dag besloot de zwaan om weer terug te komen. Hij hoort bij de categorie watervogels, dus hij viel ook onder mijn hoede. Het was mijn doel om de vogels zo tam mogelijk te krijgen, een van de eenden kwam zelfs al bij mij op schoot zitten en sommige wilde eenden liepen onder mij door terwijl ik ze kon aaien. Nu is een zwaan heel wat groter en gevaarlijker dan een eend. Als je een zwaan boos maakt, kan hij met één klap van zijn vleugel je arm breken. Dus ik moest voorzichtig te werk gaan.

 

 

Foto; Tamme muskuseend Mona

kwam uit haarzelf bij mij op schoot zitten

 

De zwaan had al snel door wanneer en waar ik ging voeren. Dus op een dag stond meneer al 

klaar. Met zijn vleugels een beetje wijd in de dreig-stand. Ik heb hem genegeerd, ben naar mijn plekje gelopen en heb mijn ding gedaan. Af en toe voorzichtig een handje voer richting de zwaan gehouden. De tweede dag durfde hij al, heel erg snel en van grote afstand, uit mijn hand te eten. Dat ging niet zo fijn, dus ik moest  dichterbij komen.

 

Door hem vanaf de zijkant te benaderen, nooit voor hem te zitten, laag bij de grond te blijven en altijd voer bij mij te hebben, heb ik zijn vertrouwen gekregen. Hij herkende mijn stem, hij volgde mij als ik naar de andere kant van het meertje liep en hij vertrouwde mij, want hij hield zijn vleugels netjes bij hem. Ik was 6 maanden lang 4 dagen in de week met hem bezig en heb het natuurlijk langzaam opgebouwd. Nooit zal ik het moment vergeten dat ik in het gras zat met de eenden en ganzen, met een zwaan aan mijn zijde. 

 

>>Denk erom dat dit geen wilde zwaan was. Probeer dit niet zelf uit<<

 

Wist u dat:
> Een zwanenpaar elkaar altijd trouw blijft?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Isabel (zondag, 01 maart 2020 13:31)

  Hey wat leuk!! Ik was net langs het kanaal aan het wandelen en zag een zwaan. Toen heb ik denk ik 10 minuutjes met de zwaan gezeten aan de rand van het water, en had al het idee dat deze zwaan aan het kijken was om naar boven te komen.. Toen hij naar boven kwam zat ik natuurlijk op de grond dus ik wist niet goed of ik nou bang moest worden of niet. Hij leek heel rustig. Ik denk dat hij kwam kijken of ik eten had. Hij kwam rustig naar me toe is er dan nood om weg te gaan? Ik stond op omdat ik bang werd (misschien onnodig) Hij was echt dicht naast me. Toen stond ik voor de zekerheid rustig op om niet de kans te lopen zittend aangevallen te worden (wat misschien helemaal niet de bedoeling was van de zwaan). Toen ik opstond blies de zwaan (LOGISCH haha).. Ik vraag me af of ik had kunnen blijven zitten en hij misschien gewoon bij me wilde komen? Ik ben benieuwd naar wat jij hier van vindt :P Ik heb een leuke boeken tip voor je, Als de Dieren spreken konden.. van Christiane Beerlandt. Echt heel leuk!!! :) Groetjes

 • #2

  Isabel (zondag, 01 maart 2020 13:32)

  Wat een super leuk werk doe je trouwens! Heerlijk zo met dieren

 • #3

  Isabel (zondag, 01 maart 2020 13:37)

  Als je zou willen reageren op mijn bericht, zou je het me dan via de email willen sturen? Ik ben benieuwd. halloikbenisabel@hotmail.com

 • #4

  Isabel (zondag, 01 maart 2020 13:51)

  De zwaan was aan het schudden met zijn kont voor hij naar me toe kwam