Waarom een konijn geen knaagdier is

Als iemand 'knaagdieren' zegt, wordt het konijn daar meestal ook mee bedoelt. Maar een konijn is helemaal geen knaagdier... Hoe zit het dan wel?

 

Een konijn hoort bij de familie van de haasachtigen. De haasachtigen hebben achter hun bovenste  snijtanden nog twee kleine tandjes staan, namelijk de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegen af. Knaagdieren hebben deze extra tandjes niet. En daarom is een konijn geen knaagdier!

 

Om ervoor te zorgen dat de tanden van het konijn netjes afslijten, heeft een konijn onbeperkt hooi nodig. Daarnaast komen de brokjes en natuurlijk dagelijks een portie groente.

 

Foto van https://fransehangoren.com

 

Om van je konijn een blij konijn te maken, heb je verschillende dingen nodig. Ten eerste een
vriendje/vriendinnetje. Want één konijn is géén konijn. Konijnen zijn sociale dieren en kunnen ook een
voorkeur hebben voor een ander konijn. Als het niet klikt tussen je konijn en zijn eerste maatje, geef
de moed niet op en probeer een ander vriendje te vinden! Wist u dat het bij sommige opvangcentra mogelijk  is om uw konijn op 'speeddate' te sturen? Uw konijn ontmoet dan verschillende konijnen en onder deskundig oog wordt toegezien welk konijn het nieuwe vriendje word. En u neemt weer 2 vrolijke konijnen mee terug naar huis!

 

Ten tweede hebben konijnen veel ruimte nodig. De meeste verblijven die in de dierenwinkels worden verkocht zijn te klein, zeker voor 2 konijnen van gemiddelde grootte. Konijnen moeten kunnen rennen, rechtop op de
achterpoten kunnen staan en kunnen graven. Twee kleine konijnen hebben minstens 2 vierkante meter nodig als vast verblijf.

 

Heeft u interesse om uw konijn op speeddate te sturen? Dit is een van de opvangcentra waar het mogelijk is:

http://www.konijnenparadijs.com/index.php/koppelen

 

Wist u dat:
> De tanden van konijnen altijd doorgroeien?
> Er meer dan 60 verschillende konijnenrassen zijn?

Reactie schrijven

Commentaren: 0